Bestel nu de Willem Dreeslezing 2023 door Tim 'S Jongers en Noortje Thijssen bij Van Gennep (€4,99)

Tijdens het oprichtingscongres van de PvdA in 1946 sprak Willem Drees over ‘groepen en partijen die samenkomen als kleinere en grotere riviertjes, die zich verenigen tot een machtige stroom.

Als gevangene in kamp Buchenwald gaf Drees al in 1941 een beeld van hoe Nederland er uit zou moeten zien na de oorlog. Tegen de ahtergrond van met name de vooroorlogse jaren sprak Drees zich onomwonden uit voor meer democratie, veiligheid, vrijheid en bestaanszekerheid. En hij voegde daaraan toe dat ‘zij dat zal hebben te doen op een wijze, die waarborgt dat economische binding, niet geestelijke vrijheid en menselijke rechten aantast’.

In hun Willem Dreeslezing 2023 stellen Tim ‘S Jongers en Noortje Thijssen de hernieuwde actualiteit van de gedachten van Willem Drees aan de orde. Grote groepen mochten in de afgelopen decennia niet meedoen, konden niet meedoen en willen ondertussen simpelweg niet meer meedoen. Heeft de overheid voldoende gedaan om bestaanszekerheid voor iedereen te garanderen en alle mensen voldoende te bewapenen tegen de klimaatlasten?

Tim ‘S Jongers en Noortje Thijssen zijn directeuren van de wetenschappelijke bureaus van GroenLinks en de PvdA. Recentelijk verscheen van hun hand Het tij keren. Samen voor een hoopvolle toekomst, een staalkaart van hun denken over onder meer bestaanszekerheid, groene transitie, zeggenschap en democratisering.

Je kunt de publicatie nu bestellen bij Van Gennep voor slechts €4,99.

Dossiers

Voor een thematisch overzicht van al onze artikelen en publicaties, zie onze dossiers