Er is dat beeld van VVD-Tweede Kamerlid en ambtshalve ‘PvdA-watcher’ Ton Elias die telkens maar weer goedkeurend knikkend de politieke ledenraden van de PvdA bijwoont. Het soort beeld dat niet makkelijk uit je hoofd gaat. Je zou willen dat zo’n man nerveus rondloopt, hier en daar op een nageltje kauwend. Doet-ie niet. Hij zit, met zijn handen op schoot.

Dan is er VVD-fractievoorzitter Zijlstra. Die haalt regelmatig het nieuws met zogenaamde ‘rechtse’ opmerkingen. Over vluchtelingen die een ooglid-correctie willen. Of dictators waarmee best te praten valt. Het is me wat, zeg. Snel even twitteren dat het een schande is! Ondertussen zijn weinig rechtse mensen boos op PvdA’ers, niet vanwege hun beleid en niet vanwege hun uitspraken. In Wassenaar en Bloemendaal hoor je ze niet klagen over ontwikkelings-samenwerking of de decentralisatie van de zorg, want daar hebben ze geen last van.

De PvdA dreigt kapot te gaan aan de coalitie met de VVD, zoals het CDA ten onder ging na zijn collaboratie met de PVV. Straks met twaalf man de electorale wildernis in, gezellig. Maar toevallig of niet is de kernboodschap van de sociaal-democraten tastbaarder dan die van het CDA. Geloof is vooral nog ‘ietsisme’ dat uit de aard van zijn zaak geen stemmen trekt; het gezin heeft na Jesse Klavers coming-out als family man geen tegenstanders meer; en normen en waarden zijn voor wanneer de economie lekker draait. De sociaal-democraten hebben echter nog een kernboodschap die ertoe doet.

Alleen, welke ook alweer? We moeten onze missie terugvinden, klonk het onlangs bij een treffen van de denkers van Labour (sic) en de Partij van de Arbeid (sic). Verschillende mensen hadden ‘datasets’ waaruit dingen zouden blijken. Over tegenstrijdige verlangens van mensen uit de slechte en de goede wijken. De ene groep wil meer internationaal, de andere juist minder. Moeilijk hoor. Welke koers kiezen? Lastig zeg. Eerst nog maar een conferentie? Nog een dataset? Hallo? Hallo? Bent u daar nog? Labour. Arbeid. Partij van de ‘Arbeid’. Hoezo is de missie kwijt? Wat willen al die lui, hoogén laagopgeleid?

Misschien gewoon eens leveren op werk? Banen? Beetje zekerheid vooral. Mensen rekenen ook op de sociaal-democraten voor de zorg, maar daar is het de afgelopen tijd niet altijd even lekker gegaan. Kan dus zijn dat de kiezer op dat onderwerp niet spontaan overstag gaat. Maar begin dan eens met flink wat extra banen in de zorg, dat zou toch niet zo moeilijk moeten zijn? En ga eveneens maar door met wat meer zeggenschap over en in het werk, want ook daar komt niet zoveel meer van terecht met al die slaafs achter opdrachtgevers aan lopende zzp’ers.

Wanneer dat onverhoopt niet mocht lukken, is dat toch echt eerder een reden om de tent te sluiten dan wanneer er niet 1-2-3 een antwoord is op die verdraaide verhouding tussen de nationale en de internationale gemeenschap. En ondertussen eindelijk eens wat terugblaffen en plagen dat Zijlstra en Elias ook maar in overheidsdienst zijn, en gezien hun onzekere positie eigenlijk een baangarantie zouden moeten krijgen.

Dossiers

Voor een thematisch overzicht van al onze artikelen en publicaties, zie onze dossiers