Per mei/juni zoekt de Wiardi Beckman Stichting in samenwerking met de Datavakbond een stagiair (m/v) die wil meewerken aan ons onderzoek ‘publieke waarden in de online wereld’.

Aanleiding voor dit onderzoek is de Den Uyl-lezing die José van Dijck hield.

José van Dijck formuleert een opdracht aan de politiek om veel beter na te denken over de publieke waarden bij online ontwikkelingen, onder andere in het onderwijs. Op scholen worden steeds vaker platforms en apps gebruikt om leerprestaties van kinderen bij te houden en hun gedrag te analyseren. De ‘overname’ van het klaslokaal door Google heeft in Europa nog weinig aandacht gekregen. Ingebouwd in goedkope Chromebooks zit een serie apps waardoor leermiddelen en leerprestaties gekoppeld worden aan administratieve systemen. In combinatie met analytics, zoekresultaten en sociale gedragsdata (hoe snel vindt een kind de oplossing?) krijgt het platformbedrijf de beschikking over een schat aan informatie waarmee het de eigen AI-gedreven software kan voeden.

Hoe moeten scholen hiermee omgaan? Wat kan de politiek doen?

Heb je interesse in dit project? We zoeken een student met kennis van of in elk geval interesse in het onderwijs en artificial intelligence.

Je wordt aangenomen voor een periode van minimaal drie maanden. De stagevergoeding is € 225 per maand voor drie dagen per week. Alle onkosten zoals reiskosten worden vergoed.

Graag horen we van je via info@wbs.nl!