Doet het ertoe wie minister is, of staatssecretaris? Politieke partijen proberen hun programma via regeringsmacht uit te voeren. De kiezers bepalen met hun stem de machtsverhoudingen. Dat levert een kabinet op, met een regeerprogramma. Dan begint het pas echt. Regeren is mensenwerk: wat brengen bewindspersonen ervan terecht? Hoe geven ze politiek richting? En waar ligt het aan dat ze succes hebben, of juist niet?

Arie de Jong sprak uitvoerig met 24 oud‑bewindspersonen voor de PvdA, uit de periode 1972‑2002. Met mensen die hun straatje niet meer hoeven schoon te vegen, die zo lang geleden op het pluche zaten dat je nu goed kunt zien wat er terecht is gekomen van hun klus. Hoe kwamen ze op die positie terecht? Hoe gingen mensen met elkaar om? Hoe stuur je een departement aan? Ook komen anekdotes en stukjes politieke geschiedenis veelvuldig aan bod. En krijgt u antwoord op de vraag: maakt het uit wie er regeert?

Dit boek is voor iedereen die interesse heeft in de politiek, en zeker voor iedereen die wel eens moppert over wat de politiek oplevert.

Kortingsactie

Het boek 'Wat het uitmaakt, 24 gesprekken met voormalig bewindspersonen voor de PvdA' is speciaal voor het WBS-netwerkt te bestellen met 20 procent korting bij Boom Uitgevers. 

Over de auteur

Arie de Jong (1953) had na zijn studie civiele techniek in Delft een loopbaan in het openbaar bestuur, als ambtenaar, als politicus en als strategisch adviseur. Hij maakte deel uit van de Tweede Kamer voor de PvdA (1990‑1994 en 1997‑1998), was 15 jaar lid van Provinciale Staten van Zuid‑Holland en enige tijd gedeputeerde.

Dossiers

Voor een thematisch overzicht van al onze artikelen en publicaties, zie onze dossiers